Yazarlar

Avrupa’da Elektrikli Araç Şarj Noktaları

Avrupa’da şarj istasyonlarının altyapı yatırımları son sürat devam ediyor. Bu şarj istasyonlarının %75’i sadece dört ülkede yer alıyor.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından hazırlanan rapora göre geçtiğimiz son üç yılda Avrupa genelinde şarj olabilen (elektrikli ve hibrid) araçların satışında %110 artış oldu. Aynı zamanda şarj istasyon sayısı sadece %58 oranında artış gösterdi. Avrupa genelinde hali hazırda 200.000’den az sayıda şarj istasyonu bulunuyor. Açıkça gözüküyor ki şarj istasyonu yatırımı araç satışına paralel olarak artış göstermiyor. 

Yapılan araştırmalar ile bu durumun tüketici davranışlarına etkisinin olumsuz olacağına dikkat çekiliyor. Yollarda sayısı her geçen gün artan elektrikli ve hibrid araçların şarj istasyonlarının sayısının az olması sebebiyle ihtiyacı tam karşılayamaması ve hızlı şarj istasyonlarında şarj sıralarının oluşması tüketicinin elektrikli araçları tercih etmemesine hatta uzaklaşmasına sebep olabileceği öngörülüyor.   

Araştırmada belirtilen bir başka konu ise Avrupa genelinde yer alan mevcut şarj istasyonlarından sadece %15’i hızlı şarj istasyonu olarak hizmet veriyor. 22kwh’tan daha fazla kapasiteye sahip istasyonlar, hızlı şarj istasyonu olarak adlandırılıyor. Daha düşük kapasiteye sahip olanlar ise normal şarj istasyonu olarak sınıflandırılıyor. Elektrikli araçların sayısının artışı ve bu araçlarla artan seyahat süreleri sonucunda hızlı şarj istasyonlarına ihtiyacın daha da önem kazanacağı vurgulanıyor. 

Şarj istasyonlarının sayılarının artmasının önünde yer alan önemli problemlerden biri de elektrik dağıtım altyapısının uygunluğu. Yüz ölçümü olarak Avrupa kıtasının %27sine denk düşen dört ülke (Hollanda, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık) toplam şarj istasyonlarının %75’ine sahip. Bunların arasında Hollanda 40.000’den fazla şarj istasyonu ile başı çekiyor. 

En Fazla Sayıda Şarj Istasyonu Bulunan Ülkeler

  • Hollanda
  • Almanya
  • Fransa
  • Birleşik Krallık

En Az Sayıda Şarj Istasyonu Bulunan Ülkeler

  • Litvanya – 202
  • Bulgaristan – 135
  • Malta – 102
  • Yunanistan – 61
  • Guney Kıbrıs – 38

Avrupa’da gündemin üst sıralarında bulunan temiz çevre ve emisyon konuları nedeniyle şarj istasyonlarının sayısının arttırılması konusunda çalışmalar son sürat devam ediyor.

Ülkemizdeki durumu kısaca özetlemek gerekirse; Türkiye’de düşük sayılarda elektrikli araç satılmasına rağmen ülke genelinde toplam 2000 civarında şarj istasyonu aktif durumda ve 81 ilin tamamında şarj istasyonu bulunuyor. Yeterli olur mu, yorumu size bırakıyorum. 

Sağlıcakla kalın, 

Cenk Ceylan 

Kaynak: ACEA – European Automobile Manufacturers Association

İlgili Haberler

Coronadan Sonra Otomotivde Neler Olacak?

patron

Otomotivde Yeni Bir Kriz Daha…Çip Krizi!

patron

Avrupa Pazarında Elektrikli Araçların Yükselişi ve Devlet Desteği

patron