Bu hafta, Toyota’nın Yaris Cross ile temelini attığı Cross ailesinin en yeni üyesi ve bugüne kadar sunduğu en gelişmiş hibrit teknolojisiyle gelen Corolla Cross Hybrid ile beraberiz.
Yenilenen GA-C platformu üzerinde üretilen Corolla Cross Hybrid ilk bakışta SUV tasarım çizgisi kapsamında tasarlanan yüksek gövde yapısı ile güçlü bir görünüme sahip. Japon üreticiyi C-SUV segmentinde temsil eden model, koyu renkli çerçevelerle vurgulanan geniş ön ızgara, geriye doğru çekilen ince ve yatay far grubu, öne doğru ızgaraya göre hafif bir çıkıntı yapan korumalı tampon ve küt burun yapısıyla güçlü bir yüze sahip. Araç profilden bakıldığında boyutlarıyla segmentinin büyük hacimli üyeleri arasında olduğunu vurguluyor. 4460 mm uzunluğa, 1825 mm genişliğe, 1620 mm yüksekliğe ve 2640 mm aks aralığına sahip Corolla Cross Hybrid, çok kollu alaşım jantlar, çamurluklar dahil aracın altını tamamen saran siyah renkli belirgin kaplamalarla SUV kimliğini öne çıkarıyor. Yine gövdeyle kontrast tavan barları, karartılmış arka camlar, geriye doğru hafifçe alçalan tavan, A sütunundan başlayarak camların üzerinden geçerek arkada C sütunu sonunda tamamlanan ve C sütununda krom çıta üzerinde yer alan Corolla Cross imzası modelin görünümüne şıklık ve dinamizm katıyor. Bu arada ön kapılara entegre edilen dış dikiz aynaları sayesinde de A sütunu ile ayna arasında oluşan boşluk kelebek camı etkisi yaparak, çapraz görüşü iyileştiriyor.
Arkada ise geniş tavan spoyleri, yine öndeki gibi yatay konumlanan stop lambaları ile siyah renkli tampon ve krom tampon altı koruma SUV kimliğini vurguluyor. Bu arada aracım hem ön hem de arka tarafında yer alan Toyota logosu da hibrit sisteme vurgu yapan mavi tonlarla farklılaşıyor.
Model ülkemizde Flame, Flame X-Pack, Passion ve Passion X-Pack olmak üzere dört donanım seviyesiyle satışa sunulurken, en üst donanım paketine sahip test aracımız elektrikli bagaj kapağı ve panoramik cam tavan özelliklerine sahip. Cam tavan giriş seviyesi hariç tüm donanım paketlerinde sunulurken, elektrikli bagaj kapağı ise Passion ve Passion X-Pack donanım seçenekleriyle geliyor.
Bagaj örtüsünden itibaren 403 litre, örtü hariç tavana kadar alan kullanılırsa 525 litre hacime sahip bagajda yükleme kapasitesi arka koltukların katlanmasıyla 1321 litreye kadar genişletilebiliyor.
Yenilenen GA-C platformu üzerinde üretilen Corolla Cross Hybrid, ürün gamında C-HR Hybrid ve RAV4 Hybrid arasında konumlanıyor. Panoramik cam tavan ve geniş ön ve yan camlar sayesinde aydınlık ve ferah bir ortam sunan araç, önde ve arkada sınıfı açısından oldukça iyi diz ve baş mesafesiyle geniş aileler için de konforlu yolculuk vaad ediyor.
Geniş ön panelde 10.5 inç Toyota Touch Multimedya ekranı orta konsolun en üst kısmında yer alırken, bu ekranın arayüzü sade ve yalın tasarımıyla kullanım kolaylığı sağlıyor. Genel olarak tüm menüleri yan yana görebileceğiniz bir ana menü ekranı bulunmaması benim gibi detaylı arayüzlere alışkın biri için şaşırtıcı ancak sanırım ekranı geliştirenler temel komutları sol tarafta alt alta sıralayarak daha basit ve kolay bir kullanım elde etmeyi amaçlamışlar.
Bu ekranın altında dijital otomatik klima kumanda paneli ve havalandırma ızgaraları, daha altta ise üst donanımlarda sunulan direksiyon ve koltuk ısıtmaları kumandaları ile kablosuz şarj yuvası gibi konfor odaklı bölümler yer alıyor.
12.3 dijital gösterge tasarımı, arayüzü ve aydınlatması başarılı. Takibi kolay ve gözü yormayan göstergeyi çok beğendim. Ele iyi oturan direksiyon simidi üzerinden adaptif sabit hız sistemi ve telefon bağlantısı vb sistemleri kumanda edebiliyorsunuz. Bu arada sistem Apple CarPlay’ı destekliyor.
Elektrik kumandalı ön koltuklar yanal destek ve ergonomi açısından başarılı. Arkada bardak tutucuya sahip kol dayama ve çift Type C bağlantısı yer alıyor. Modelin geniş açılan kapılar iniş ve binişleri kolaylaştırıyor.
Markanın yeni SUV modeli 5. jenerasyon hibrit sistemle geliyor. 1.8 litre hibrit motora sahip Corolla Cross Hybrid, yeni nesil sistemle birlikte yüzde 15 daha fazla güç üretiyor. Elektrik motoru ve benzinli motor kombinasyonu toplamda h140 HP güç ve 185 Nm tork üretiyor.
Önden çekişli araçta güç ünitesi elektronik kontrollü sürekli değişken şanzıman olarak bildiğimiz ve hem seri kullanım, hem de yakıt eknomisi sunan e-CVT şanzımanla kombine ediliyor. Vites kolunun ön tarafında sıralanan düğmeler yardımıyla sürüş modları, ESP açma ve kapatma ile sadece elektrik ile yol alabilmek için EV moduna geçişi ayarlayabiliyorsunuz.
170 km/s hız yapabilen model, 0-100 km/s hızlanmasını ise 9.9 saniyede gerçekleştiriyor. WLTP verilerine göre 100 km’de 5 litre ortalama yakıt tüketimi sunan araçla ben 5.1 litrelik bir değere ulaşabildi ki bu değer sınıf açısından oldukça başarılı.