Test Sürüşü

Cupra Leon e-Hybrid

Daha önce 2.0 litrelik turbo şarjlı motorlarla satışa sunulan Cupra ailesi, 1.5 litrelik Formentor’un ardından bugün tam hibrit Leon modeliyle de genişlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ülkemizde satışa sunulan Cupra Leon eHybrid, markanın elektrik çağına geçiş stratejisinde önemli bir dönüm noktasını da simgeliyor.

Seat Leon üretildiği tüm dönemlerde tasarımıyla kendisini kanıtlamış ve büyük beğeni toplamış bir modeldi. Güncel Leon da daha olgun ve dinamik tasarımıyla karşımıza çıkarken, Cupra dokunuşu ise aracın dinamik ruhunu daha fazla ön plana çıkarmış. Aracın özel gri gövde rengi, bakır ve karbon detaylara sahip logo ve jantlarıyla ise Cupra Leon sportif tasarım sevenlere fazlasıyla hitap ediyor. Önde keskin bakışlı LED farlar ve keskin formlara sahip gösterişli tampon ve geniş hava girişleri agresif bir yüz oluşturuyor.


Yanlarda köşeli hatlara sahip dikiz aynaları, 19 inç özel tasarım jantlar, gövde boyunca devam eden imza niteliğindeki belirgin hat çizgileri, geriye doğru hafifçe alçalan tavan ve karartılmış arka camlar da araca yine şık bir görünüm kazandırıyor. Arka bölümde ise spoyler, keskin formlu stop lambaları ve bu lambaları birbirine bağlayan ışık çizgisi ile bagaj kapağı üzerindeki bakır ve karbon logo, büyük Cupra yazısı, tamponun iki yanında sıralanan bakır egzoz çıkışı görünümlü bölümler de yine sportif detaylar arasında. Özellikle şık ve bütün ışık çizgisi gece dikkat çekici ve şık bir görüntü sunarken, kapıların yanında yere yansıyan Cupra logosu ile bu şıklık tamamlanıyor. Bu arada aracın sol ön çamurluğunun arkasında bataryayı şarj etmek için şarj yuvası, sol arka tarafta ise yakıt deposu girişi bulunuyor.
Diğer kardeşlerine göre batarya nedeniyle 270 litre ile daha küçük bir bagaj hacmine sahip modelde arka koltukların katlanmasıyla bu hacim genişletilebiliyor.


4398 mm. uzunluğa, 1799 mm. genişliğe ve 1442 mm. yüksekliğe sahip modelin dingil mesafesi ise 2683 mm… 1596 kg ağırlık ise batarya ve elektrik motoru nedeniyle kardeşlerinden biraz daha fazla.

Cupra Leon’un dış tasarımı gibi iç mekan çizgilerinde de sportif detaylara önem verilmiş. İlk olarak dışarıda logo ve jantlarda gördüğümüz bakır tonları içeride siyah deri döşeme üzerindeki dikişlerle kendisini gösteriyor. Yekpare başlıklı ön koltuklar da sportif tasarımı, yanal desteği ve yumuşak deri dokusuyla oldukça başarılı ve iç mekanda dinamik bir etki yaratıyor. Elektrikli koltuklar bel desteği de sunuyor.


Ön panelde karbon görünümlü detaylar da yine Cupra Leon’un kokpitine şık ve sportif bir hava katıyor.
10.25 inçlik yüksek çözünürlüklü dijital gösterge paneli ile orta konsolun üzerindeki 10 inçlik dokunmatik ekran Leon’un platform kardeşlerinden aşina olduğumuz çizgileriyle bu modelde de yer alıyor. Grafikleri başarılı ve arayüzü hızlı cevap veren ekran üzerinden araçla ilgili hemen her sistemi ayarlamanız mümkün. Bu sistemler arasında ambiyans aydınlatmadan, sürüş asistanlarına, bilgi-eğlence sisteminden geri görüş kamerasına, sürüş modlarından hibrit sisteme kadar çeşitli seçenekler bulunuyor.


Ekranın altında orta konsolda yine bakır çerçeveli geniş havalandırma ızgaraları bulunuyor. Daha altta ise kablosuz şarj yuvası yer alıyor. Bu arada Leon Apple CarPlay ve Android Auto sistemlerini de sunuyor. Ancak test aracımızda daha önce farklı Volkswagen Grup modellerinde görmüş olduğumuz Android Auto bağlanamama sorunu yaşadığımı da belirtmekte fayda var.


Aracın ele iyi oturan direksiyon simidi üzerinden de sabit hız sistemi, sesli komut ve çeşitli ayarları yapmanız mümkün. Bu arada konuşmanız arasında İspanyolca merhaba anlamına gelen hola kelimesine benzer bir söz geçerse sesli cevap sistemi devreye giriyor. Ben sıklıkla devreye giren sistemi açıkçası kapatamadım. Ayarlarda bu sistemin devre dışı bırakılabilmesini tercih ederim. Tabi bu durum kişilerin beklentilerine göre değişiklik gösterebilir.

Cupra Leon’da biri benzinli, diğeri elektrik olmak üzere iki farklı motor bulunuyor. 1.4 litrelik benzinli motor 150 HP güç ve 250 Nm tork sunarken, elektrikli motorla birlikte güç 245 HP’ye, tork ise 400 Nm’ye yükseliyor. Elektrikli sürüş modunda 116 HP güç ve 330 Nm tork kullanabiliyorsunuz. Elektrikli motorun katkısıyla araç gerçek performansına etkileyici bir şekilde ulaşıyor.


6 ileri kademeli DSG şanzımanla kombine olan sistem sayesinde araç 225 km/s hız yapabilirken, 0-100 km/s hızlanmasını 6.7 saniyede gerçekleştiriyor. WLTP verilerine göre 1.3 ile 1.4 litrelik ortalama yakıt tüketimi değerleri sunan araçta elektrikli sürüş modunda 55 ile 60 km. arası bir menzil sunuluyor. Bataryayı sürüş sırasında şarj edebildiğiniz gibi kablo ile de şarj imkanı bulunuyor. Ekran üzerinden pil yönetimi bölümünde şarj ve hibrit sistemi yönetebiliyorsunuz. Bununla birlikte araçta konfor, spor, kişisel ve Cupra sürüş modları arasında seçim yapmanız mümkün.

İlgili Haberler

Volkswagen Polo

patron

Jaguar I-Pace

admin

VW Caravelle Bulli 4Motion DSG

patron