Test Sürüşü

Land Rover Defender

İlk yayınlanan fotoğraflarda pek ilgimizi çekmeyen ve klasik tasarımdan oldukça uzak olan yeni çizgilere alışmak aracı gördüğünüz andan itibaren çok kolay oluyor. Yan yana geldiğinizde oldukça etkileyici ve gözünüzü ondan alamıyorsunuz. Yani fotoğrafta durduğu gibi durmuyor.

Ön çamurlukta bulunan hava kanalı istendiğinde şnorkel montajı için de kullanılabiliyor. Böylece kesme biçme işleri yapılmadan şnorkel montajı mümkün hale geliyor. Çok zekice.

İkonik ve efsane olarak anılmaya başlanan bir aracı yeniden tasarlamak cesaret ve beceri ister. Bu araç bir off-road kahramanıysa iş çok daha zor.  

Bildiğiniz gibi Mercedes-Benz G Serisi en küçük vidasına kadar tamamen yenilenmiş olmasına karşın, ilk bakışta önceki halinden ayırt etmek neredeyse imkansız gibiydi. G Serisi sahipleri, aracın görüntüsünün değişmemesi için ısrarcı olmuştu. Land Rover kurmayları ise klasik Defender çizgilerini takip etmek yerine agresif bir yol izlemişler. 

2.0 litre 240 HP benzinli motorla Türkiye pazara sunulan Yeni Defender ilk etapta 110 kasa olarak adlandırılan 5 kapılı modelle yollarımızda görünmeye başladı. Bu motor 240 Hp güç ve 430 Nm tork üretiyor. 8 ileri otomatik şanzımanla destekleniyor ve size ihtiyaç duyacağınız tüm gücü sağlıyor.

Yeni nesil SUV’lar genellikle şehirde kullanılıyor. Ancak Defender ile off-road yapmak isteyen müşteriler için bazı aksesuarlar geliştirilmiş. Bunların başında Şnorkel, tavan sepeti ve hemen ulaşmak istediğiniz eşyalar için yan çanta geliyor. Bu üç aksesuarda test aracımıza takılmıştı. Yeni Defender’ın 80cm derinlikte sulardan sorunsuzca geçebildiğini hatırlatmakta yarar var. 

Aracın dışını anlatmak yerine bizi bolca şaşırtan iç özelliklerine geçmek istiyorum. İçeride 2 ayrı dijital ekran var. Birisi gösterge panelindeki hayalet ekran, diğeri de vites kolunun üzerinde yer alan ve tüm fonksiyonların kontrol edildiği akıllı araç ekranı. 

Ön konsolda ve kapılarda kullanılan süngerimsi ilginç malzeme dalgıç kıyafetlerinde kullanılan malzemeyi andırıyor. Ön koltuklarda hem ısıtma hem de soğutma fonksiyonu mevcut. 

Önde ve arkada bolca USB, Type-C ve Çakmaklık girişi yer alıyor. 

Hayatı kolaylaştıran özelliklerden bir diğeri de kameraya bağlı dikiz aynası. Arka üst kısımda konumlanan kameradan görüntü alan dikiz aynası, bagajınız dolu olduğunda veya arka cam tamamen çamurlandığında devreye girerek içerinde yer alan dijital ekranı devreye alıyor ve çok net bir görüntü sunuyor. 

Şimdi sizlere tüm bu anlattıklarımızı gölgede bırakacak bir teknolojiden bahsedeceğim. Yeni Defender’ın dört bir yanında kameralar var ve size çok boyutlu görüntü sağlıyor. Ancak bu sistemin farkı, öndeki kameranın görüntüyü hafızasına alıp siz ilerledikçe hafızadan yansıttığı görüntü ile aracın altını simüle edebilmesi. Bu özelliği kullandığınızda ortadaki büyük ekrandan sanki Defender’ın altı şeffafmış gibi tüm yüzeyi anlık görebiliyorsunuz. Bu sayede büyük kaya, tümsek, derin çukur vs tüm problemleri anlık görüp, sürüşünüzü ona göre düzenleyebiliyorsunuz. İlaveten yan aynaların altındaki kameralar ile dar köprü geçişleri de kontrolünüz altına alınmış. 

Orta konsoldaki dijital ekrandan aracın 4×4 sistemlerinin anlık çalışma özelliklerini, yan ve dik eğim açıları ile yine anlık su geçiş seviyenizi görebiliyorsunuz. Gelişmiş ve yapılandırılabilir Terrain Response sürüş  destek sistemi ile her yol koşuluna özel tasarlanmış programlardan birini seçip işin uzmanlığını güvenle aracınıza bırakabilirsiniz. 

Yeni Land Rover Defender, barındırdığı pek çok özellik ile rakiplerine açık ara fark atmayı başarıyor. Aracın tek eksiği ise arazi lastiği. Onu da siz takıverin artık. Son bir detay, Meridien müzik sistemi fena halde bizi bizden aldı. Müzik dinlemeye doyamadık resmen. Gerçekten çok başarılı…

Yazı ve fotoğraflar: Mehmet Erel

İlgili Haberler

BMW 320i First Edition Luxury Line

patron

Volkswagen Polo

patron

Peugeot 308 GT 1.2 Puretech EAT8

patron