Test Sürüşü

Opel Astra 1.2 Puretech AT8 GS Line

Opel, grubun diğer markalarında olduğu gibi yeni model ataklarını hız kesmeden sürdürüyor. Yeni Astra, 1.2 litrelik Puretech motor ve AT8 şanzımana sahip GS Line versiyonu ile sayfamıza konuk oldu. Opel Astra’nın tasarımında ilk bakışta yeni marka kimliğiyle markanın bir döneme damgasını vuran efsanevi Manta modelinin çizgilerinin başarıyla harmanlandığı bir yüz görüyoruz.


Markanın SUV modelleriyle tanıştığımız daha yalın çizgilere sahip tasarım anlayışı Yeni Astra’da da kendisini gösteriyor. İlk kez Mokka’da kullanılan ve yeni tasarımın temel noktasını oluşturan Opel Vizör bu kez daha ince bir hat üzerinde yerini alırken, Ultra ince IntelliLux LED Pixel farlar ve IntelliVision 360 derecelik Çevre Görüş Kamerası gibi teknolojiler Vizör’e entegre edilmiş. Tamponda ve ön ızgarada retro tasarımlara gönderme yapan ve yatay çizgilerden oluşan desen şık görünüme hareket katıyor. Tamponun iki yanında keskin formlu ve üçgen tasarıma sahip siyah kaplama içerisinde sis farları yerleştirilmiş ve bu keskin hatlar önde dinamik bir etki yaratıyor.


Ön panjurun ortasında siyah renkli Opel logosu yer alırken, motor kaputunun üzerinde önden arkaya doğru uzayan belirgin ve yüksek hat çizgisi de performansa vurgu yaparken, aerodinamik açıdan da rüzgar direncini azaltan bir etki yaratıyor.


Profilden bakıldığında ilk dikkati çeken özellik elmas kesim özel jant tasarımı oluyor. Hafifçe yükselen omuz çizgisi ve geriye doğru alçalan tavan ile karartılmış arka camlar şık bir görünüm oluşturuyor. Arka bölümde ise geniş bir tavan spoyleri, bagaj kapağı üzerinde merkezi olarak tam ortada konumlanan şimşek logosu, motor sporlarından ilham alınarak tasarlanan dikey 3. fren lambası ve oldukça ince ve yatay konumlanan arka stop lambaları dinamik görünüme katkı sunuyor. ÖN farlarda oldupu gibi stop lambalarında dfa LED teknolojisi tercih ediliyor. Bagaj kapağında bulunan şimşek logosu, önceki modellerde olduğu gibi bagaj açma mandalı görevini de üstleniyor.
Tıpkı Peugeot 308 gibi grubun EMP2 platformundan yükselen Opel Astra, 4374 mm uzunluğa, 1860 mm genişliğe, 1441 mm yüksekliğe ve 2675 mm dingil mesafesine sahip. Ufak farklar dışında boyut açısından Peugeot 308 ile büyük benzerlik taşıyan Astra, bagaj hacminde ise platform kardeşine göre 422 litre ile çok daha iyi bir yükleme kapasitesi sunuyor. Koltukların katlanmasıyla bu hacim 1339 litreye kadar genişletilebiliyor.

Yenilenen Astra da yine ilk kez Mokka ile hayatımıza giren yeni nesil Pure Panel kokpit ile bizi karşılıyor. Giriş seviyesinden itibaren standart olarak sunulan dijital kokpit, donanım seviyelerine bağlı olarak tamamen cam şeklinde tercih edilebiliyor ve sürücü tarafı havalandırmasıyla birlikte yatay biçimde entegre edilen iki adet 10 inçlik HD ekran ile geliyor. Yalınlık ve sadelik temelinde konumlanan bu ekran çerçevesiz ve üzerinde bulunan ve ön camdaki yansımaları önleyen perde benzeri bir katman sayesinde bir siperliğe gerek duyulmadan kolaylıkla takip edilebiliyor.
Düğme karmaşasını ortadan kaldıran bu dijital ekranlar aracılığıyla hemen hemen tüm ayarları yapmak mümkün. Bu arada Peugeot 308’de i-Toggles adı verilen dokunmatik düğme panelinin yerine Astra’da temel fonksiyonlara kısayol görevi üstlenen fiziksel düğmeler tercih edilmiş.


Dokunmatik ekran dışında doğal dilde ses kontrolü ile de kullanılabilen yeni nesil bilgi-eğlence sistemi, akıllı telefonlar için geliştirilmiş kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto bağlanabilirliği sunuyor.


İyi bir görüş alanı sunan modelde Opel’in kendisini kanıtlamış AGR onaylı koltuklar kullanılıyor. Elegance donanımdan itibaren sürücü tarafında standart olarak gelen ön koltukların konumu önceki nesile göre 12 mm daha alçak ve köpük yoğunluğu artırılmış. Yeni Astra’nın AGR ön koltuklarında elektrikli sırt eğim ayarından elektrikli bel desteğine farklı isteğe bağlı ayar işlevi bulunuyor. GS Line donanımından itibaren standart sunulan ısıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon ve ısıtmalı ön cam, kış aylarında konforu arttırıyor. GS donanımda ise Alcantara döşeme alınabiliyor.

Yeni Astra ülkemizde benzinli ve dizel motor olmak üzere 2 ayrı güç ünitesiyle ülkemizde satışa sunulurken, benzinli motorla birlikte 6 ileri düz şanzıman da tercih edilebiliyor. Test aracımızın kalbindeki PSA imzalı 1.2 litrelik turbo motor 8 ileri kademeli tam otomatik şanzımanla kombine ediliyor. 1199 cc hacmindeki motor 130 HP güç ve 230 Nm tork değerline imza atıyor.


0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede gerçekleştiren araç, 210 km/s hıza çıkabiliyor. Model WLTP verilerine göre 100 kilometrede ortalama 5.6 litrelik bir tüketim değerine sahip. Şehir içinde bu tüketim değeri 7 litrenin üzerine çıkabiliyor. Ben ortalama 6.3 litrelik bir tüketim elde edebildik.


Spor, Normal ve Eco olmak üzere üç farklı sürüş modu seçilebilen model, gerek ses yalıtımı gerekse de hassas pedal ve direksiyon tepkilerinin yanı sıra yol tutuş kabiliyetiyle de sürüş keyfini üst seviyede yaşatıyor.

İlgili Haberler

Mercedes-Benz GLB 200

patron

Mercedes-Benz V-Class

patron

DS 4 Trocadero 130 Hp BlueHDi

patron